Blog

Uvijek zanimljivi i aktualni članci

Obavijest Hrvatske pošte o obustavi isporuke pošiljaka iz Kine radi koronavirusa

31.01.2020. godine na internetskim stranicama Hrvatske pošte je objavljena obavijest, citat: "Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka.". Da li je to baš tako, predlažemo korisnicima da pročitaju naše mišljenje i zaključke u nastavku ovog članka.

Krajem 2019. godine u Kini se pojavio "koronavirus" koji je opasan za ljudsko zdravlje. Prije 2 dana, Hrvatska pošta na svojim internetskim stranicama, bez povezanih linkova ili bilo kojeg drugog dokumenta objavljuje obavijest namijenjenju svim njeznim korisnicima kako do daljnjeg će biti obustava letova iz Kine radi spomenutog virusa.
S obzirom da smo od tada zaprimili veći broj upita naših korisnika što će biti s njihovim plaćenim narudžbama koje su trebale biti uskoro isporučene, imali smo potrebu ovim putem im se obratiti i stvari sagledati na razuman način.
Kontaktirali smo Službu za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojeg smo dobili odgovor: "Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta njegovanjem oboljeloga ili poput manipuliranja bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi."
Stoga, za zaključiti je kako prijenos virusa putem pošiljaka iz Kine nije moguć odnosno zanimarive je mogućnosti.

Provjerili smo na internetskim stranicama zrakoplovnih tvrtki KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines da li su uvedena kakva ograničenja u letovima iz Kine prema EU odnosno Hrvatskoj. Ono što smo mogli saznati da zaista određena ograničenja u komercijalnim letovima postoje, međutim važno je znati da u Hrvatsku stižu pošiljke iz Kine od 10tak avio kompanija dok su samo navedene KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines uvele određene ograničenja i to samo za pokrajinu Hubei ( grad Wuhan ). S obzirom da najveći dio pošiljaka iz Kine stiže iz Hong Konga koji je zasebna država unutar Kine, izrazito mala je vjerojatnost da nećete zaprimiti pošiljku koju naručujete iz Kine.
Također, bitno je naglasiti da su zrakoplovne tvrtke KLM, Lufthansa LH i Turkish Airlines koje su uvele privremena ograničenja za direktnu dostavu pošiljaka iz pokrajine Hubei ( grad Wuhan ), navedena ograničenja postavile do 09.02.2020.

Ono što smo mogli provjeriti je da za sada pošiljke i dalje uredno stižu u Hrvatsku. Dokaz tome je jedna od stotine pošiljaka koje su na putu prema našem centralnom skladištu u Hrvatskoj. Pošiljka za jednog od naših korisnika poslana iz Kine 10.01.2020., stigla u Zagreb 01.02.2020. Znači, dan nakon što su već "obustavljeni letovi pošiljaka iz Kine", po navodima Hrvatske pošte.
Da li će ova pošiljka na kraju biti isporučena u naše skladište, ne ovisi više o koronavirusu, već isključivo o Hrvatskoj pošti.Autor: Dominik Pintarić, voditelj poslovanja

Bogato iskustvo u naručivanju proizvoda s eBay-a za naše kupce, naučilo nas je što kupcima u Hrvatskoj treba. Treba im jednostavni način naručivanja, plaćanja i kvalitetna podrška. S nama - imate to sve!

I na kanalima


Načini plaćanja

X

Zabrana kopiranja

Tekstualni i slikovni materijal ove web stranice je vlasništvo tvrtke DOPI GRUPA d.o.o., te je kao takav zaštićen od kopiranja.